Tradycyjna Medycyna Chińska liczy sobie już ponad 3 tysiące lat. Doświadczenie zebrane przez wieki i doskonalenie metod leczniczych na miliardach ludzi sprawia, że ten system zdrowotny nabiera wiarygodności. Właśnie przez tę wiarygodność, której w dzisiejszych czasach tak bardzo brakuje, warto chwilę pochylić się nad tą egzotyczną wiedzą ze wschodu.
Zdawałoby się, że to, co nowe i udoskonalone zarazem, jest lepsze. To stwierdzenie niestety nie pasuje do dzisiejszej medycyny, która już dawno zgubiła się we mgle niezliczonych badań, szukając ideału zdrowia. O ile błądzenie medycynie i ludziom, którzy ją tworzą można wybaczyć, o tyle to, że sprzedała się mamonie już wybaczyć się nie da. Wyliczankę należałoby zacząć od ośrodków naukowych a kończąc na lekarzach rodzinnych, którzy są opłacani przez koncerny farmaceutyczne, nie mające naszego zdrowia za główny cel swojej działalności. Dlatego szukanie wiedzy w starych księgach wydaję się racjonalnym wyborem. Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że nie uważam naszej zachodniej medycyny za zło, bo sam korzystam z jej osiągnięć, ale mam wielki żal, że zagubiła profilaktykę zdrowotną i holistyczne podejście do pacjenta.
Według chińczyków cały wszechświat opiera się na dwóch składnikach: energii i substancji. Są to dwie pierwotne i przeciwne, lecz uzupełniające się siły, które można odnaleźć w całym wszechświecie. Równowaga tych dwóch składników zapewnia człowiekowi długie i dostatnie życie. Jeśli jednego z nich zabraknie człowiek umiera. Śmierć oznacza, że energia i substancja oddzielają się od siebie. Pogląd ten jest kompleksowo opisany przez koncepcje jin-jang.
Jang zwane też czi oznaczający energię, która jest reprezentowana przez biel, słońce, światło, dzień, męską naturę, aktywność, radość, wszystko, co niematerialne, nie namacalne i niewidoczne dla oka.
Jin oznacza substancję związane jest z nią wszystko, co ciemne, cieniste jak noc, księżyc, wszystko, co kobiece, bierne, smutne, materialne, widzialne i namacalne.
Wzajemne oddziaływanie jin i jang jest przyczyną powstania wszystkiego, co nas otacza. Z nich powstaje pięć pierwiastków takich jak ogień, woda, ziemia, metal i drzewo, a z nich wszystkie inne rzeczy. W medycynie chińskiej jang często nazywa się czi, natomiast jin określane jest, jako soki lub krew.
Choroba w organizmie jest zawsze nadmiarem lub niedoborem jang(czi i ciepła) lub jin(soków i krwii) w jednym lub większej ilości narządów. Krew płynie w naczyniach krwionośnych, a czi płynie w meridianach, czyli niematerialnych przewodach energetycznych. Przepływ czi i krwi jest ze sobą ściśle powiązany. Sprzyjają sobie lub hamują się wzajemnie w zależności czy organizm jest zdrowy lub chory.
W tradycyjnej medycynie chińskiej wyróżnia się pięć par narządów:
• Wątroba-pęcherzyk żółciowy
• Serce-jelito cienkie
• Śledziona(trzustka)-żołądek
• Płuca-jelito grube
• Nerki-pęcherz moczowy
Każda para składa się z jednego narządu jin i jednego jang. Pierwszy z nich jest jin, a drugi jang. Narządy jin, służą do gromadzenia i wytwarzania czi i jin, natomiast narządy jang służą pobieraniu, wydalaniu, trawieniu i transportowi substancji odżywczych. Jeśli w którymś z narządów zużywa się więcej krwi lub czi jest on chroniony na dwa sposoby. Drugi z pary narządów stara się wyrównać niedobory, jaki wystąpił u partnera oddając mu swoje czi lub krew. Z drugiej strony tak samo postępuje narząd znajdujący się przed nim, np. jeśli w śledzionę występuje niedobór czi, wspiera ją żołądek. Krótko trwałe zaburzenie równowagi zostaje wyregulowane zanim pojawią się dolegliwości z tym związane.
Kiedy zaburzenie jakiegoś narządu jest dłuższe a możliwości samoregulacji zostaną wyczerpane może nastąpić do osłabienia innych narządów wewnętrznych, co pociąga za sobą możliwość powstania poważnych chorób.
Wyróżnia się dwa czynniki chorobotwórcze, wewnętrzne i zewnętrzne. Do czynników wewnętrznych należą emocje i myśli, a do zewnętrznych wpływ klimatu, otoczenia i odżywiania.
Równowaga jin i jang w organizmie
Kiedy równowaga w organizmie człowiek jest zachowania pozostaje on w dobrym zdrowiu. Dopisuje mu dobre samopoczucie, sen i odpoczynek przynosi regeneracje. Osoba w równowadze cieszy się także zdrową energią seksualną.
Jeśli ilość czi i ciepła zostanie zredukowana w organizmie pod wpływem zimnego klimatu, przemęczenia lub ochładzających produktów spożywczych dochodzi do osłabienia jang. Poniżej przedstawiono objawy towarzyszące trzem różnym stanom osłabienia korzenia jang.
Jang jest zmniejszone, jin normalne
Jang jest bardzo zmniejszone, jin normalne
Jin nadmiernie powiększone a jang zmniejszone
Teoretycznie z powyższych trzech stanów mogą wystąpić wszystkie lub tylko kilka wymienionych objawów, mogą też się łączyć. Nawet u zdrowego człowieka od czasu do czasu pojawiają się pojedyncze objawy chorobowe, po czym ustępują same z siebie.
Niedobór krwi – Jin i jang są osłabione
Niedobór jin – jin jest silnie zmniejszone i jang również jest zmniejszone
Nadmiar jang – jang nadmiernie zwiększone, jin zmniejszone
W Chinach za sprawą taoistycznych mnichów postęp medyczny był napędzany dążeniem do nieśmiertelności lub przynajmniej do długowieczności. Aby dostąpić oświecenia mnisi musieli poświęcić wiele czasu ćwiczeniom medytacyjnym, nieraz życie ludzkie okazywało się za krótkie, aby osiągnąć zamierzony cel. Dążenie do długowieczności miało zagwarantować dostatecznie dużo czasu na zgłębienie wewnętrznej mądrości i wyzwolenia się od problemów ludzkiej egzystencji. Starania te zaowocowały niezliczonymi ćwiczeniami zdrowotnymi oraz rozwojem tradycyjnej medycyny chińskiej. Wszystkie te praktyki zaowocowały powstaniem stylu życia, który sprzyja długowieczności a składa się on z:
Praca nad emocjami ma tutaj trochę szersze pojęcie niż tylko panowanie nad swoim zburzeniem lub działania pomimo strachu. Chodzi tutaj także o budowanie trwałych więzi międzyludzkich oraz pozytywną postawę do życia i otaczającego nas świata.
Ludzki organizm zaopatruje się w energie z dwóch źródeł: Czi przedurodzeniowego i czi pourodzeniowego. Czi przedurodzeniowe przynosimy ze sobą na świat, a składa się ono z dwóch elementów. Pierwsze z nich to dziedzictwo genetyczne i kulturowe, takie jak wygląd i cechy charakteru specyficzne dla kultury, w której żyjemy. Drugim składnikiem jest czi karmiczne, które zawiera w sobie duchowe wrażenia z wcześniejszych egzystencji. Czi przedurodzeniowe jest podstawą życia, kiedy zostaje ona zużyta człowiek umiera.
Ilość dostępnego czi przedurodzeniowego jest z góry ustalona i nie ma możliwości jego uzupełnienia. Wszystkie ćwiczenia ruchowe i medytacyjne służą temu, aby wytważać czi pourodzeniowe i zapobiec zużywaniu się czi przedurodzeniowego.
Im więcej czi pourodzeniowego zostanie wytworzone, tym mniej zużywa się czi przedurodzeniowego. Dlatego tak ważny jest zdrowy tryb życia i dieta składająca się z pełnowartościowych pokarmów bogatego w czi.
Według TMC pożywienie powinno mieć następujący skład:
Warto tutaj zauważyć, że owoce, orzechy i surowe warzywa zostały zakwalifikowane do pozostałych razem z produktami mlecznymi. Stanowią, więc one tylko ułamek zdrowej diety, jest to wręcz przeciwieństwo zachodnich zaleceń żywieniowych.
Posiłki
Powinno dążyć się do trzech posiłków dziennie oraz nie podjadanie między nimi. Przerwy miedzy posiłkami powinny być dostatecznie długie, tak aby poprzedni posiłek został całkowicie strawiony.
Śniadanie
Jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, powinien być najbardziej obfity. Wczesna pora posiłku gwarantuje to, że zostanie on całkowicie strawiony i wykorzystany na potrzeby dziennej aktywności. Do tego zalecenia powinny stosować się szczególnie osoby z nadwagą, które opuszczając śniadania nadrabiają deficyt kalorii wieczorem obfitymi kolacjami, co sprzyja odkładaniu się tłuszczu.
Śniadanie powinno się składać z pełnoziarnistego zboża z dodatkami owoców, warzyw lub białka. To, jaką opcję wybierzemy zależy od naszych upodobań i metabolizmu.
Obiad
Można wybrać coś pasującego do pory roku i własnych preferencji smakowych. Obiad najlepiej nadaje się, aby włączyć niewielkie ilości mięsa lub ryby, 2 łyżki stołowe powinno wystarczyć. Surowe warzywa również najlepiej spożywać w porze obiadowej, jako że są trudne do strawienia, a układ trawienny najlepiej pracuje właśnie koło południa.
Kolacja
Powinna być mała i lekko strawna. Wegetariańska kolacja zapewni zdrowy sen. Najlepiej na kolację nadają się zupy, dania jednogarnkowe, duszone warzywa z niewielką ilością zbóż. Jedzenie białka przed snem jest niewskazane, ponieważ jest ciężko strawne, obciąża układ trawienny, który pod koniec dnia się wycisza. Niestrawione białko zalega w przewodzie pokarmowym powodując toksyczność.
Podczas przyrządzania posiłków trzeba mieć na uwadze trzy elementy, którymi charakteryzuje się zdrowy posiłek, mają one bardzo duży wpływ na to czy będziemy cieszyć się zdrowiem i długowiecznością.
Jeśli przyjrzymy się tradycyjnym kuchniom z całego świata, zauważymy, że wszystkie wyspecjalizowały się w poprawie strawności lokalnego jedzenia poprzez odpowiednie przyrządzenie potraw z wykorzystaniem przypraw i obróbki cieplnej. Ma to służyć temu, aby jedzenie było dobrze przyswojone i nie powodowało odkładania się toksycznych złogów z niestrawionych resztek pokarmu. Dlatego najlepszą i najzdrowszą kuchnią jest kuchnia naszej babci. Tym większa szkoda, że powoli zanika u nas tradycyjna kuchnia a młodzi ludzie nie potrafią gotować, zadowalając się kanapką z serem.
Układ pokarmowy może strawić tylko ułamek spożywanych na surowo warzyw i owoców. Resztę wydala, nie uzyskując witamin ani składników odżywczych. Najlepszym wyznacznikiem tego czy jedzenie dostarczyło nam wszystkich substancji odżywczych jest samopoczucie po posiłku. Jeśli czujemy się po jedzeniu ociężali mamy wzdęcia i zgagę możemy być pewni, że posiłek jest źle trawiony i słabo go przyswoimy.
Ludzie prowadzący siedzący tryb życia i pracujący umysłowo, jedzenie surowych warzyw i owoców oznacza niedobór czi, wewnętrzne zimno, osłabienie odporności, trudności w koncentracji, słabe trawienie, przygnębienie, depresje i oziębłość seksualną.
Aby sprawić żeby jedzenie było strawniejsze można zastosować się do poniższych wskazówek:
Pożywienie bogate w czi
W dzisiejszych czasach najbardziej wartościowe pożywienie bogate w czi, które dostarczy organizmowi wszystkich makroelementów pochodzi z upraw ekologicznych. Produkty te są świeże, organiczne, wolne od GMO, pestycydów i hormonów. Wymusza to na nas wybieranie jakości a nie ceny. To prawda, że ekologiczne jedzenie jest droższe, ale nasze zdrowie jest warte każde go grosza. Bo jak mawiał Mickiewicz „…ty jesteś jak zdrowie; Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie, Kto cię stracił.”
Natomiast kategorycznie trzeba unikać jedzenia pozbawionego czi, które osłabia organizm i dostarcza pustych kalorii, zaliczą się do nich:
Nie ma tu wielkiej filozofii i każdy z nas instynktownie wie, że jak używa się złych materiałów do budowy czegokolwiek to zbuduje się coś wadliwej jakości. To samo tyczy się naszego zdrowia i organizm powinien być zaopatrywany w produkty, które dostarczą mu wszystkiego, czego potrzebuje zapewniając przy tym wysoką jakość budulca.
Energetyczna natura
Klasyfikacja produktów spożywczych w zależności od ich rozgrzewającego lub chłodzącego charakteru stanowi podstawę dla równoważenia opisanych w tym artykule stanów niedoboru lub nadmiaru jang lub jin.
Produkty o zimniej lub chłodnej naturze obniżają poziom jang i wzmacniają jin dzięki ich chłodzącemu i nawilżającemu działaniu. Przy niedoborze jang potrzebne są neutralne, ciepłe oraz w małych ilościach gorące produkty spożywcze, które rozgrzewają i pobudzają; wzmacniając jang i obniżając jin.
Głównym problemem diet w dzisiejszych czasach jest nie uwzględnienie energetycznego charakteru pożywienia. Prowadzi to do zbyt dużej konsumpcji produktów mlecznych, owoców południowych i surowych warzyw. Odżywianie się tymi produktami przez dłuższy czas w szczególności zimą prowadzi do niedoboru jang i osłabienia czi pourodzeniowego.
Tajemnica zdrowego odżywania oraz sztuki kucharskiej polega na tym, aby posiłki były zrównoważone termicznie. Podstawą diety powinny być produkty neutralne, które idealnie nadają się, aby ustabilizować rozchwiany stan zdrowia. Natomiast produkty ciepłe i chłodne powinny być dobierane w zrównoważony sposób. Aby nie doprowadzić do przegrzania czy wysuszenia organizmu, należy z umiarem używać gorących i zimnych pokarmów. Zwracanie uwagi na energetyczną naturę pokarmów pozwala uniknąć wielu poważnych błędów dietetycznych. Powyższy rysunek stara się zobrazować ilościowy udział danego produktu w naszej codziennej diecie.
Aby szybko zapamiętać działanie termiczne poszczególnych produktów na organizm wystarczy zobaczyć poniższą tabelkę:
Zimne | Redukują jang(nadmiar) |
Chłodne | Budują czi i soki |
Neutralne | Budują czi |
Ciepłe | Zwiększają jang |
Gorące | Eliminują zimno |
Tabele z podziałem produktów spożywczych zgodnie z ich energetycznym działaniem:
PRZEMIANA | GORĄCE | CIEPŁE | NEUTRALNE | CHŁODNE | ZIMNE |
---|---|---|---|---|---|
DRZEWO - SMAK KWAŚNY Kieruje do wewnątrz i w dół, sprzyja ochronie soków ciała | ZBOŻE: Zielony orkisz WARZYWA: Nać pietruszki OWOCE: Granat MIĘSO: Kurczak PRZYPRAWY: Ocet NAPOJE: Sok winogronowy | ZBOŻE: Kuskus Orkisz OWOCE: Jeżyna Malina NAPOJE: Herbata z głogu | ZBOŻE: Pszenica WARZYWA: Kiełki strączkowych Kapusta kwaszona OWOCE: Agrest Borówki Jabłka kwaśne Jagody Mandarynki Pomarańcze Porzeczki czarne Truskawki Wiśnie kwaśne MIĘSO: Kaczka PRODUKTY MLECZNE: Kefir Mleko zsiadłe Ser biały Śmietana kwaśna Twaróg NAPOJE: Herbata z melisy Piwo pszenne Szampan Wino białe Wino musujące | ZBOŻE: Kiełki pszenicy Kleik pszenny WARZYWA: Kiełki fasoli mung Pomidory Szczaw OWOCE: Ananas Cytryna Kiwi Rabarbar PRODUKTY MLECZNE: Jogurt |
|
OGIEŃ - SMAK GORZKI kieruje w dół, pobudza przemianę materii | MIĘSO: Baranina Koźlina Mięso z rusztu NAPOJE: Gorzki likier Grzane wino Koniak | WARZYWA: Brukselka PRODUKTY MLECZNE: Mleko kozie Ser kozi ser owczy PRZYPRAWY: Bazylia (świeży) Jałowiec Hyzop (świeży) Kozieradka Kakao Kurkuma Mak Oregano (świeży) Rozmaryn (świeży) Tymianek (świeży) NAPOJE: Kawa czarna Kawa zbożowa Wino czerwone | ZBOŻE: Amarant Quinoa Żyto WARZYWA: Burak czerwony Endywia Pokrzywa Sałata lodowa NAPOJE: Herbata czarna | ZBOŻE: Kasza gryczana WARZYWA: Cykoria Karczoch Liście Mleczu Pasternak Radiccio Rukola Sałata zielona OWOCE: Bez czarny Grejpfrut Pigwa PRZYPRAWY: Szałwia (świeży) NAPOJE: Herbata zielona Pilzner Porter Woda gorąca | |
ZIEMIA - SMAK SŁODKI rozprowadza we wszystkich kierunkach, odżywia i nawilża | ZBOŻE: Słodki ryż WARZYWA: Fenkuł Kasztany Słodkie ziemniaki Smażona cebula OWOCE: Brzoskwinie Morele Rodzynki Wiśnie słodkie PRZYPRAWY: Cynamon POZOSTAŁE: Mleko kokosowe NAPOJE: Herbata z kopru włoskiego Likier Miód pitny | ZBOŻE: Polenta(grys kukurydziany) Kasza jaglana WARZYWA: Bataty Burak Dynia Fasolka szparagowa Groszek zielony Kalarepa Kapusta biała, czerwona i włoska Marchewka Pietruszka(korzeń) Ziemniaki OWOCE: Daktyle suszone Figi Śliwki suszone MIĘSO: Wołowina PRODUKTY MLECZNE: Masło Mleko krowie Ser z mleka krowiego PRZYPRAWY: Szafran Wanilia SŁODZIKI: Cukier trzcinowy Melasa Miód Orzechy/Nasiona: Dynia Laskowe Migdały Pistacjowe Sezam Słonecznik POZOSTAŁE: Jajka Grzyby leśne Grzyby shiitake Grzyby boczniak NAPOJE: Herbata z lukrecji Sok winogronowy | ZBOŻE: Jęczmień WARZYWA: Brokuły Burak liściowy(boćwina) Cukinia Kalafior Kapusta chińska Oberżyna Pieczarki Papryka Seler Szparagi Wężymord OWOCE: Banany Gruszki Jabłka słodkie Winogrona PRODUKTY SOJOWE: Mleko sojowe Tofu PRODUKTY MLECZNE: Śmietana słodka OLEJE: Lniany Sezamowy Słonecznikowy Z oliwek Z kiełków przenicy PRZYPRAWY: Estragon(świeży) SŁODZIKI: Cukier biały Syrop Orzechy/Nasiona: Nerkowca POZOSTAŁE: Kuzu Mąka z maranty NAPOJE: Sok z gruszek Sok z jabłek | WARZYWA: Awokado Ogórek OWOCE: Arbuz Mango Melon Papaja |
|
METAL - SMAK OSTRY kieruje w górę i na zewnątrz, oswobadza zastój | MIĘSO: Jeleń PRODUKTY MLECZNE: Ser pleśniowy PRZYPRAWY: Cayenne Chili Curry Czosnek Imbir (suszony) Pieprz Pimento NAPOJE: Alkohol wysokoprocentowy Herbata korzenna | ZBOŻE: Owies WARZYWA: Cebula surowa Cebula dymka Chrzan Por MIĘSO: Bażant Dzik Kuropatwa Sarna Zając PRZYPRAWY: Anyż Bazylia (suszony) Estragon (suszony) Gałka muszkatołowa Gorczyca Goździki Imbir (świeży) Kardamon Kmin krzyżowy Kminek Kolendra (świeży) Koper Liść laurowy Lubczyk Majeranek Masala Oregano (suszony) Rozmaryn (suszony) Szczypiorek Tymianek (suszony) NAPOJE: Wino ryżowe(sake) | ZBOŻE: Ryż WARZYWA: Rzepa czarna MIĘSO: Gęś Indyk Królik dziki Przepiórka | WARZYWA: Rzepa biała Rzeżucha Rzodkiewki MIĘSO: Królik hodowlany NAPOJE: Herbata z mięty | |
WODA - SMAK SŁONY kieruje w głąb, wzmacnia kości, oswobadza zastój | RYBA: Dorsz Flądra Homar Krewetki (wszystkie rodzaje) Langusta Szprotki Tuńczyk Węgorz Ryby wędzone MIĘSO: Salami Szynka surowa Mięso peklowane, wędzone, solone i suszone | STRĄCZKOWE: Fasola Fasolka adzuki Groch Soczewica Soja czarna i żółta RYBA: Karp Łosoś Okoń Pstrąg MIĘSO: Wieprzowina POZOSTAŁE: Miso | STRĄCZKOWE: Ciecierzyca Fasolka mung OWOCE MORZA: Kałamarnica Ostrygi POZOSTAŁE: Oliwki Śliwki umeboshi NAPOJE: Woda mineralna Woda zimna | WODOROSTY: Hijiki Kombu Nori Wakame OWOCE MORZA: Kawior Kraby Małże Raki PRZYPRAWY: Sos sojowy (Tamari, Shoyu) Sól POZOSTAŁE: Agar-Agar |
Warto tutaj nadmienić, że produkty mające zdolność do jednoczesnego odżywiania obu korzeni- jin oraz jang – należą do najwartościowszych. Większość produktów, umieszczonych na liście w Przemianie Ziemi w grupie neutralnej ma tę szczególną właściwość.
Dlatego też zboża połączone z roślinnym lub zwierzęcym białkiem służą od tysięcy lat za podstawę odżywiania we wszystkich kulturach świata. Wyjątkiem są nowoczesne kraje wysoko uprzemysłowione.
Pięć Smaków
Aby zrozumieć idea pojęcia Pięciu przemian trzeba wiedzieć, że wszystko, co smakuje łagodnie słodko, a więc mięso, ryby, jaja, zboża, strączkowe, tłuszcz oraz zasobne w skrobię warzywa, jest pożywne i ciężko strawne. Zaś wszystko, co aromatyczne, a więc gorzkie, kwaśnie ostre lub słone sprawia, że to, co słodkie zostaje dobrze strawione. I w ten sposób mamy nasze Pięć smaków.
Każdemu narządowi przypisany jest jedne ze smaków, który na niego oddziałowej.
Drzewo | smak kwaśny | Wątroba, pęcherzyk żółciowy |
Ogień | smak gorzki | Serce, jelito cienkie |
Ziemia | smak słodki | Trzustka, żołądek |
Metal | smak ostry | Płuca, jelito grube |
Woda | smak słony | Nerki, pęcherz moczowy |
Jeśli organizmowi dostarcza się wszystkie pięć smaków, każdy narząd otrzymuje przez cały rok dostatek siły i esencji życiowej. Rezygnacja z któregoś ze smaków oznacza, że część pokarmu nie będzie przyswojona. Natomiast nadmierna konsumpcja któregoś ze smaku prowadzi prędzej czy później do zaburzenia równowagi w organizmie. Wyjątek stanowi smak słodki, który działa harmonizująco. Dlatego naturalne i słodkie produkty powinny przeważać w naszym jadłospisie.
Jeśli jakiegoś smaku nam brakuje organy same nas o tym poinformują. Kiedy nasza śledziona i żołądek są osłabione będziemy łaknąć smaku słodkiego, jeśli wątroba jest osłabiona będziemy mieć ochotę na kwaśne. Natomiast pragnienie słonych potraw wymuszają na nas nerki.
Gorące emocje takie jak gniew, złość, agresja, zużywają bardzo dużo czi i na dłuższą metę wyczerpują płyny ustrojowe. Ponadto zaburzają harmonijny przepływ czi. Ćwiczenia usprawniające oddychanie i harmonizujące przepływ czi wpływają łagodząco na gorące uczucia.
Zimnie emocje, takie jak strach, frustracja, niechęć, chciwość i smutek, blokują przepływ czi i jego pozyskiwanie w narządach oddechowych, przewodzie pokarmowym i okolicach nerek. Ćwiczenia fizyczne wprawiające czi w ruch i uaktywniające organizm są bardzo pomocne. Stres emocjonalny na dłuższą metę zakłóca czynności trawienia. Efektem jest niedostateczne wykorzystanie pożywienia, objawiające się typowymi dolegliwościami, takimi jak uczucie pełni i wzdęcia.
Tradycyjna medycyna chińska dysponuje kompleksowym systemem zdrowotnym, który wprowadzony w życie zapewni nam zdrowie i długie życie. Wprowadzenie wszystkich nakazów dietetycznych z dnia na dzień jest niemożliwe. Przeszkadzają nam w tym nasze nawyki, uzależnienie od cukru czy kofeiny. Także duże tempo i styl życia, który wymaga od nas ciągłego bycia w ruchu z jednego miejsca na drugie o nieregularnych porach dnia, uniemożliwia nam zjedzenie pełnowartościowego posiłku.
Każdą zmianę trzeba zacząć od małych kroków. Na początku wystarczy wprowadzić pełnowartościowe ciepłe śniadanie zastępując nim bezwartościowe płatki śniadaniowe lub kanapki. Koniecznie trzeba pożegnać się z mikrofalówką. Posiłki można odgrzewać tradycyjnie w rondelku lub w opiekaczu elektrycznym. W międzyczasie warto byłoby się postarać mniej chodzić do Biedronki a częściej na bazar, gdzie można kupić wartościową i świeżą żywność.
Także warto by było mieć, choć trochę na względzie porę roku. Podczas zimniejszych okresów wskazane jest unikanie zimnych i chłodnych produktów. Podstawą naszej diety powinny wtedy stanowić gotowane i ciepłe dania, aby rozegrać organizm i tym samym chronić go od zimna, które panuje na zewnątrz. Organizm na pewno nam się odpłaci mniejszą ilością przeziębień.
Dobrym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie do codziennej rutyny choćby 10 minut medytacji oraz trzy razy w tygodniu po 30 minut uprawiać jakiś sport. Doskonale sprawdzą się tutaj bieganie, pływanie oraz jazda na rowerze.
Wprowadzenie tych kilku zmian na pewno zaprocentuje w dłuższym okresie czasu poprawą samopoczucia i lepszym zdrowiem.
Artykuł napisany na podstawie:
[1] Barbara Temelie, Beatrice Trebuth – Gotowanie według Pięciu Przemian
[2] Barbara Temelie – Odżywianie według Pięciu Przemian
[3] Łukasz Ruba – Rysunki